Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa – 1 szt.
  • kasza bulgur- 1 woreczek
  • duża cebula – 1 szt.
  • rosół – 1 szklanka
  • brzoskwinie – 2 szt.
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • 3-4 gałązki posiekanego tymianku
  • sól i biały pieprz – do smaku
  • masło – 2 łyżki
  • olej – 2 łyżki
  1. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym w środku.
  2. Polędwice myjemy i w całości obsmażamy – na łyzce masła i oleju – z każdej strony. Dobrze, żeby się zarumieniła, następnie przekładamy do piekarnika (razem z masłem i olejem), pieczemy 15 minut.
  3. Na patelnię nakładamy olej, masło i cebulę.  
  4. Gdy cebulka zmięknie dodajemy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie, dwie łyżki octu balsamicznego, tymianek oraz rosół, gotujemy ok. 10 minut (brzoskwinie powinny się częściowo rozgotować).
  5. Polędwice kroimy w plastry i mieszamy z sosem. (można też polać rozłożone na talerzu mięso sosem)
  6. Na talerz nakładamy pół woreczka kaszy, po środku kładziemy sos z mięsem. Prosto i pysznie. 🙂

Smacznego!