Witamina A
Definicja witaminy A
Witamina A zwana również retinolem powstaje z prowitaminy A, czyli połówki cząsteczki ß-karotenu. Z wyglądu jest to oleista, jasnożółta ciecz, która miesza się z tłuszczami, rozpuszczalnikami organicznymi i alkoholem.
Do czego jest nam potrzebna witamina A?
- Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornosciowego.
- Prawidłowy metabolizm białek w nabłonkach błon śluzowych, skóry, gruczołów przewodu pokarmowego.
- Właściwe funkcjonowanie oczu(Niedobór-kurza ślepota)
- Dobra kondycja włosów i paznokci.
Gdzie występuje i jak dostarczać witaminę A?
Witaminę A znajdziemy w tranie, maśle, żółtku jaj, a także w formie prowitaminy A w warzywach: jarmuż, szpinak, dynia, sałata, czerwona papryka, marchew, pomidor. Bardzo często stosujemy witaminę A bezpoßrednio na naskórek, np. ust lub popularnych wśród pań “skórek” – wokół paznokcia. Używane w tym celu kosmetyki, maści doskonale sprawdzą się podczas kataru do złagodzenia podrażnień od chusteczek.