Definicja witaminy C

Witamina C inaczej kwas askorbinowy to związek organiczny, który ma właściwości redukujące. Co to oznacza w praktyce? Cząsteczka łatwo ulega procesom utleniania i redukcji, jednocześnie nie traci aktywności witaminowej.

Do czego jest nam potrzebna witamina C?

  • Prawidlowe funkcjonowanie ulkadu odpornosciowego – mi. stymuluje syntezę interferonu.
  • Zwieḱsza odpornosc poprzez komórki NK – natural killer.
  • Biosynteza kolagenu – odnawianie się białka w organizmie.
  • Uczestniczy w procesie tworzenia się hemoglobiny.
  • Uczestniczy w procesie wiązania cholesterolu z kwasami żółciowymi.
  • Uczestniczy w produkcji hormonów i transmiterów.
  • Reguluje ciśnienie tętnicze.
  • Ma pozytywny wpływ na naczynia krwionośne.
  • Pomaga w utrzymaniu zdrowych dziąseł.

Gdzie występuje i jak dostarczać witaminę C?

Witaminę C znajdziemy w pożywieniu. Jej spore ilości znajdują się w aceroli, papryce, pietruszce (natka), owocach dzikiej róży, czarnych porzeczkach, jeżynach, brokułach, kalarepie, brukselce i wielu innych, ale już w mniejszej ilości.