Definicja witaminy D

Śmiało możemy powiedzieć, że witamina D jest wyjątkowa, dlaczego? Otóż występuje w dwóch formach: cholekalcyferol – synteza w skórze lub pozyskiwany z pożywienia oraz ergokalcyferol – powstaje z ergosterolu (grzyby kapeluszowe i drożdże). Obie formy organizm przetwarza, a substancje które powstają mają działanie zbliżone do hormonów.

Do czego jest nam potrzebna witamina D?

  • Regulacja gospodarki wapniowo-fosforowej ustroju.
  • Niezbędna w procesach kostnienia.
  • Wchłanianie wapnia z pożywienia.
  • Wpływa korzystnie na stężenie cholesterolu frakcji HDL.
  • Profilaktyki nadciśnienia i chorób serca.
  • Wspieranie układu immunologicznego.
  • Wspomaga trzustkę.

Gdzie występuje i jak dostarczać witaminę D?

Witamina D to jedna z witamin, którą naprawdę warto suplementować – pozyskuje się ją np. z lanoliny. W pokarmie występuje w bardzo małych ilościach w jajkach, pełnym nabiale, tłuszczach zwierzęcych – tran, podrobach.