Letnia turecka zupa jesienią?

Tureckie zupy polubiłam odrazu, często są bardzo szybkie do wykonania i nie wymagają mięsnego wywaru. Dziś przychodzę do Was z przepisem na prostą i bardzo szybką zupę letnią.

Składniki:

1 duża cebula, 5 ząbków czosnku, 8-10 zielonych papryk, 1 duża czerwona papryka, 1 duży pomidor, 2 łyżki mąki, 1 szklanka jogurtu, sól, pieprz, łyżka suszonej mięty, łyżeczka ostrej papryki, jedna łyżka koncentratu pomidorowego, szklanka wody

  1. Na maśle podsmażamy dużą, pokrojoną w kostkę cebulę oraz 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę.
  2. Następnie dodajemy pokrojone: 8-10 małych zielonych papryk, 1 dużą czerwoną paprykę, 1 duży pomidor, 2 łyżki mąki, 1 szklankę jogurtu, sól, pieprz, łyżkę suszonej mięty, łyżeczkę ostrej papryki, jedną łyżkę koncentratu pomidorowego oraz szklankę wody – to wszytko mieszamy i zagotowujemy.
  3. Następnie wszystko blendujemy i gotujemy -15-20 minut na małym ogniu.
  4. Gotowe! 🙂 Do podania można z góry posypać suszoną miętą.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *