|

Witamina E

Definicja witaminy E

To co powszechnie znamy jako witaminę E jest tak właściwie grupą związków organicznych zwanych tokoferole i tokotrienole. Witamina jest przeciwutleniaczem – dla nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy A, odpowiada za kondycję błon komórkowych, syntezuje niektóre lipidy. 

Do czego jest nam potrzebna?

  • Jest nazywana witaminą młodości i płodności – wykorzystywana w kosmetyce, odpowiada za utrzymanie ciąży i prawidłowy rozwój płodu.
  • Wspomaga wydolność mięśni.

Gdzie występuje i jak dostarczać witamin E?

Dostarczamy ją do organizmu w zielonych warzywach, takich jak: brokuły, szpinak, brukselka, w pomidorach, brzoskwiniach i czarnej porzeczce. Jej duże ilości znajdują się między innymi w oliwie z oliwek, migdałach, oleju słonecznikowym, orzechach laskowych i kiełkach.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *